|
|
|
|
|
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima: |
|
|
|
Knjižnica, Muzej, Feudalizam, Demos, Barbari, Vrijeme, Romantizam, Totalitarizam, Apostoli, Kora, Crta (lenta) vremena, Ekvator, Ledenjački reljef, Prosvjetiteljstvo, Kompas, Konzul, Ratni zločini, Metalno doba, Komunizam, Bizant, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Prvi svjetski rat, Grčki gradovi, Seoba naroda, Drugi svjetski rat, Padaline, Krapinski pračovjek, Obitelj, Mitologija, Ponikve, Krunidba, Oceani, Senior, vazal, Ustav, Legija, Holokaust, Rimska vojska, Atena, Termometar, Sige,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pšenica - više od 2000 godina stara žitarica |
|
Bez žitarica nema nijednog obroka. Kao simbol obnove života naći će se mlada pšenica ispod mnogih božićnih jelki. Stoga naučimo ponešto o toj nezamjenjivoj namirnici!
ŽITARICE
Žitarice su velika skupina biljaka što se uzgajaju diljem svijeta i koriste za izravnu prehranu velikog dijela čovječanstva, ali i kao sirovina za industrijsku preradu u niz prehrambenih proizvoda. Što je to u žitaricama toliko vrijedno i nezamjenjivo? Žitarice su važan izvor škroba, nužnih vitamina B-kompleksa, E vitamina, kao i proteina manje biološke vrijednosti. Osim toga, žitarice su prijeko potreban izvor energije, vlaknaste strukture. Vanjski dio sjemenke žitarica (posije) važan je izvor vlaknaste strukture i vitamina B-kompleksa, osobito željeza, a unutarnji (klica) vitamina E. Od žita se priprema kruh, pecivo, tjestenina, kolači, pahuljice za zajutrak i brojni drugi proizvodi.
Žitarice pripadaju malobrojnim namirnicama što se koriste i triput dnevno; ne mogu osigurati sve esencijalne aminokiseline jer su biološki manje vrijedne, ali - kada se kombiniraju s ostalim skupinama namirnica - omogućavaju cjelovitu prehranu. Prema piramidi Svjetske zdravstvene organizacije pripadaju namirnicama kojih treba jesti najviše. Među njima ima velikih razlika, koje treba znati iskoristiti - pšenica, ječam, proso, heljda, riža činili su osnovu prehrane stanovništva gotovo od samih početaka.
PŠENICA
Pšenično zrno ili sjeme krušarice najvažnija je žitarica uopće. Ima više varijanti: za izradu tjestenine koristi se tvrda pšenica (Triticum durum), a za lošiji tip kruha pšenica Triticum compactum. Pšenica je sirovina za izradu brašna, ali istodobno može biti i gotova namirnica (pšenična kaša). Upravo zbog toga uvijek se kombinira s nekim drugim proteinima, osobito onima životinjskoga podrijetla (mlijeko).
(Arhiva časopisa Zvrk)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|