Pšenica - više od 2000 godina stara žitarica
Bez žitarica nema nijednog obroka. Kao simbol obnove života naći će se mlada pšenica ispod mnogih božićnih jelki. Stoga naučimo ponešto o toj nezamjenjivoj namirnici!
 
ŽITARICE

Žitarice su velika skupina biljaka što se uzgajaju diljem svijeta i koriste za izravnu prehranu velikog dijela čovječanstva, ali i kao sirovina za industri­jsku preradu u niz prehrambenih proizvoda. Što je to u žitaricama toliko vrijedno i nezamjenjivo? Žitarice su važan izvor škroba, nužnih vitamina B-kompleksa, E vitamina, kao i proteina manje biološke vrijednosti. Osim toga, žitarice su pri­jeko potreban izvor energije, vlaknaste strukture. Vanjski dio sjemenke žitarica (posije) važan je izvor vlaknaste strukture i vitamina B-kompleksa, osobito željeza, a unutarnji (klica) vitamina E. Od žita se priprema kruh, pecivo, tjestenina, kolači, pahuljice za zajutrak i brojni drugi proizvodi.

Žitarice pripadaju malobrojnim namirnicama što se koriste i triput dnevno; ne mogu osigurati sve esencijalne aminokiseline jer su biološki manje vrijedne, ali - kada se kombiniraju s ostalim skupinama namirnica - omogućavaju cjelovitu prehranu. Prema piramidi Svjetske zdravstvene organizacije pripadaju namirnicama kojih treba jesti najviše. Među njima ima velikih raz­lika, koje treba znati iskoristiti - pšenica, ječam, proso, heljda, riža činili su osnovu prehrane stanovništva gotovo od samih početaka.
 
PŠENICA
 
Pšenično zrno ili sjeme krušarice najvažnija je žitarica uopće. Ima više varijanti: za izradu tjestenine koristi se tvrda pšenica (Triticum durum), a za lošiji tip kruha pšenica Triticum compactum. Pšenica je sirovina za izradu brašna, ali istodobno može biti i gotova namirnica (pšenična kaša). Upravo zbog toga uvijek se kombinira s nekim drugim pro­teinima, osobito onima životinjskoga podrijetla (mlijeko).
 
(Arhiva časopisa Zvrk)
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr