Pšenica - više od 2000 godina stara žitarica |
Bez žitarica nema nijednog obroka. Kao simbol obnove života naći će se mlada pšenica ispod mnogih božićnih jelki. Stoga naučimo ponešto o toj nezamjenjivoj namirnici!
ŽITARICE
Žitarice pripadaju malobrojnim namirnicama što se koriste i triput dnevno; ne mogu osigurati sve esencijalne aminokiseline jer su biološki manje vrijedne, ali - kada se kombiniraju s ostalim skupinama namirnica - omogućavaju cjelovitu prehranu. Prema piramidi Svjetske zdravstvene organizacije pripadaju namirnicama kojih treba jesti najviše. Među njima ima velikih razlika, koje treba znati iskoristiti - pšenica, ječam, proso, heljda, riža činili su osnovu prehrane stanovništva gotovo od samih početaka. PŠENICA Pšenično zrno ili sjeme krušarice najvažnija je žitarica uopće. Ima više varijanti: za izradu tjestenine koristi se tvrda pšenica (Triticum durum), a za lošiji tip kruha pšenica Triticum compactum. Pšenica je sirovina za izradu brašna, ali istodobno može biti i gotova namirnica (pšenična kaša). Upravo zbog toga uvijek se kombinira s nekim drugim proteinima, osobito onima životinjskoga podrijetla (mlijeko).
(Arhiva časopisa Zvrk)
|
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr |