Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Grčki gradovi, Rimska republika, Helenizam, Kompas, Mezopotamija, Oblik zemlje, Koncentracijski logor, Aerobni organizmi, Računalo, Povijesni izvori, Padaline, Mjesec, Građa zemlje, Republikanizam, Prvi svjetski rat, Drugi svjetski rat, Rimski gradovi, Ljudska prava, Polja u kršu, Imperijalizam, Salinitet, Barbari, Reljef, Prozirnost, Bratovštine, Anaerobni organizmi, Križarski ratovi, Kmet, Olimpijske igre, Tlak zraka, Datumska granica, Pismo, Egejske civilizacije, Pučki tribuni, Genocid, Knez, Muzej, Unitarijanizam, Demos, Metalno doba,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Emulzije
Emulzija je smjesa dviju nemješivih tekućina. To je nestabilna smjesa koja se brzo nakon miješanja ponovo razdvaja na svoje sastojke. Da bi ona postala stabilna potreban je emulgator, tvar koja raspršuje jednu supstancu u drugoj u obliku sitnih kapljica.

Emulgator je tvar koja emulziju održava stabilnom. Primjeri emulgatora u hrani su žumanjak i senf; proteini i emulgatori malih i lakih molekula su također česti.

Od kemijskih emulgatora (koji se ne koriste u prehrani) najčešći su razni deterdženti i sapuni koji čiste tako da raspršuju masti u sitne kapljice, a one se u tom obliku miješaju s vodom i stvaraju emulziju. To je tipično svojstvo emulgatora.
Sretna knjiga - Internet trgovina