Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Sumračnica, Bura, Krunidba, Meridijani i paralele, Perzija, Plima i oseka, Krapinski pračovjek, Računalo, Eolski reljef, Močvare, Križarski ratovi, Arhiva, Heleni (Grci), Feudalna davanja, Plebejci, Polja u kršu, Građa zemlje, Muzej, Islam, Arhiv, Crta (lenta) vremena, Socijalizam, Totalitarizam, Geografska karta, Atena, Senior, vazal, Pismo, Rimski gradovi, Svemir, Holokaust, Obitelj, Bizant, Datumska granica, Barbari, Olimpijske igre, Pokrštavanje, Kršćanstvo, Zakonik, Anaerobni organizmi, Obalni reljef,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Hrana i piće
Bogati mulj kojega je za sobom često puštao Nil omogućio je poljodjelcima uzgoj ječma i pšenice koji su bili glavna hrana Egipćana. Usjeve koje su spremali u žitnicama kasnije su pretvorili u kruh ili pivo. Povrće koje su uzgajali najčešće je bio češnjak, luk, zelena salata, leća i grah. Imali su i datulje, tikve, dinje i smokve, ali nisu imali limune i pomaranče. Egipatski pekari radili su ukusne kolače različitih oblika i veličina – da bi ih učinili slatkima dodavali su datulje i med. Grožđe koje je raslo u delti Nila i u oazama u zapadnoj pustinji obrađivali su za proizvodnju vina ili suhih grožđica. Siromašniji sloj ljudi prehranjivao bi se ribama, a manje mesom peradi i crvenim mesom.
 
Komad kruha koji je star više od 4 tisuće godina bio je napravljen od ječmenovog tijesta. Istraživanja na mumijama pokazala su kako je tvrd kruh vremenom trošio ljudske zube.
Sretna knjiga - Internet trgovina