Uskrsna pletenica miriše
 
Uskrsna pletenica i pecivo od tijesta s kvascem
 
Što pripraviti za uskrsni doručak? Uz pomoć odraslih napravite pletenicu i peciva. Možete ih napraviti od istog tijesta.

Potrebno je:
- 25 g kvasca
- 125 - 250 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 500 g brašna
- soli na vrh noža
- 150 g margarina
- 2 jaja
 
U jednu veću zdjelu izmrvite kvasac, dodajte malo šećera i mlijeka pa pustite da odstoji deset minuta. Dodajte ostale sastojke, dobro promiješajte i pustite smjesu da odstoji dva sata.
 
Pletenica
 
Od polovice tijesta oblikujte pletenicu, premažite je žumanjkom i pecite 35 do 40 minuta na temperaturi od 180° - 200° C.
 
Zec

Od ostatka tijesta napravite gnijezda u obliku zeca poput onih na crtežu. U sredini treba ostaviti otvor dovoljno velik da u njega stane uskrsno jaje.
 
Pecivo
 
Od jedne kugle tijesta oblikujte zeca i u njega utisnite dvije grožđice koje predstavljaju oči. Premažite gnijezda i uskrsne zečeve žumanjkom i pecite ih na temperaturi od 180° C oko 20 minuta.
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr