Respiracija
Prilikom fotosinteze stvaraju se šećeri. Energija se iz šećera oslobađa u procesu respiracije (inverzan fotosintezi), koji je jedinstven za čitav živi svijet:

Cn(H2O)n + nO2 -------> nCO2 + nH2O
 
Respiracija je, kao i fotosinteza složen enzimski proces. Stvara se toplotna i kemijska energija (koja se dalje koristi za druge životne procese posredstvom ATP-a). U nekim dijelovima biljke (jezgro ploda) nema dovoljno kisika, pa se odvija respiracija bez kisika (alkoholno vrenje- fermentacija - monosaharida). Primjer takvog oslobađanja energije jest alkoholno vrenje (fermentacija) glukoze:

C6H12O6 -----------> 2C2H5OH + 2CO2

Proces se odvija uz učešće oko dvadeset enzima. Alkohol koji se dobija vrenjem (fermentacijom) se sjedinjuje se kiselinama i tvori estere (esterifikacija), od kojih dolazi mirišljavost jabuke. Eteri su, također, derivati alkohola.

Monosaharidi polimeriziraju (polimerizacija glukoze),

nC6(H2O)6 ------> (C6H10O5)n + (n-1)H2O
 
Pri čemu nastaju polisaharidi. Jedan od njih je i celuloza, koja gradi staničen omotače starijih stanica. Prezrela jabuka je brašnjava, jer tvrđi celulozni omotači onemogućavaju oslobađanje slatkog staničnog soka. Kuhanjem se taj sok oslobađa.

Polazeći od promjena u plodu jedne jabuke uspjeli smo objasniti neke osnove najvažnijih biljnih i životinjskih kemijskih procesa. Za biljni i životinjski metabolizam važni su još mnogi drugi složeni procesi u kojima kruži energija. U njima se javlja puno važnih spojeva. Sve to čini biljni i životinjski metabolizam veoma obimnom i važnom oblasti kemije.
 
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr