Probava
Probava u ustima, reakcija enzima ptijalina, pljuvačna amilaza
Probava u želucu, reakcija pepsina
 
Probava u ustima, reakcija enzima ptijalina, pljuvačna amilaza
 
1. Stavite 10 ml 1-postotne škrobne otopine u tri epruvete koje se nalaze u laboratorijskim posudama napunjenim vodom temperature 40oC.
  • U prvu epruvetu dodajte 5 kapi razrijeđene solne kiseline.
  • U drugu epruvetu dodajte 5 kapi ljudske sline.
  • reća epruveta sadrži samo škrobnu otopinu i služi kao kontrolno sredstvo. Svakih 30 sekundi izlijte po jednu kap iz svake od epruveta i dodajte 2 kapi razrijeđene jodne otopine kako biste izmjerili količinu škroba pomoću jodne analize. Ponovite eksperiment s pokalima napunjenima vodom zagrijanom do 100oC. Slina sadrži enzim koji se naziva pljuvačna amilaza.
2. Odrežite koru s kriške bijelog kruha i raspolovite kriške na dva dijela. Brzo prožvačite prvi komad i progutajte ga što brže. Drugi komad žvačite 5 minuta pa ga tek onda progutajte. Opišite okus ta dva komada.

3. Nemojte raditi nikakve pokrete žvakanja, zatim pustite da 5 ml sline kapne s donje usnice u pokal. Razrijedite slinu jednakom količinom vode. Stavite 10 ml škrobne otopine u svaku od tri epruvete. Nastavite izvoditi jodnu analizu škroba svake kapi sline u svakoj od epruveta sve dok se ne pojavi bistra plava boja koja najavljuje prisutnost škroba.
  • Razrijeđenu slinu stavite u prvu epruvetu, a zatim Fehlingovim testom provjerite prisutnost jednostavnih šećera.
  • Ulijte istovjetnu količinu vode u drugu epruvetu, zatim Fehlingovim testom provjerite prisutnost jednostavnih šećera.
  • Fehlingovim testom provjerite prisutnost jednostavnih šećera u sadržaju treće kontrolne epruvete. Usporedite boje sadržina tih triju epruveta.
 
Probava u želucu, reakcija pepsina (vrati na vrh)
 
Želučani sok sadrži enzim pepsin i 0,2 - 0,5% klorovodične kiseline. Tu kiselinu u želučanom soku možete osjetiti kada se podrignete. Bol od „žgaravice” (reflux oesophagitis) nastaje zbog previše želučanog soka koji nadražuje donji dio jednjaka.

1. Dodajte sljedeće otopine u četiri epruvete:
  • 10 ml vode u prvu epruvetu,
  • 9 ml 1-postotne otopine pepsina + 1 ml vode u drugu epruvetu,
  • 9 ml vode + 1 ml 5-postotne klorovodične kiseline u treću epruvetu,
  • 9 ml 1-postotne otopine pepsina + 1 ml 5-postotne klorovodične kiseline u četvrtu epruvetu. U svaku epruvetu ubacite komad kuhane ribe. Epruvete stavite u pokal vode na 37oC. Na toj temperaturi, vodu u pokalu pokušajte držati preko noći. Usporedite sadržaje epruveta.
2. U prvu epruvetu stavite nekuhanu škrobnu hranu, npr. brašno, rižu, špagete, krumpir. Stavite jednaku količinu istih namirnica, ali kuhanih, u drugu epruvetu. Dodajte istu količinu razrijeđene otopine sline u obje epruvete te ih promiješajte staklenim štapićima. Ostavite smjesu da odstoji dva sata. Usporedite sadržaje dviju epruveta.

3. Narežite kuhano meso, nekuhano meso, jaja i sir u vrlo sitne komadiće. Narezane namirnice stavite u različite epruvete. U svaku od epruveta dodajte 5 ml 1-postotne otopine pepsina i 2 kapi razrijeđene klorovodične kiseline. U razdoblju od jednog sata epruvete povremeno protresite. Usporedite sadržaje tih četiriju epruveta. Sličan proces odvija se u čovjekovom želucu.
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr